به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان- بندرعباس، کارگاه تخصصی "سنجش کیفی و کمی سموم جلبکی" روز پنجشنبه، ۱۲ تیر ماه ۱۴۰۴، در محل پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان با سخنرانی خانم دکتر لیلی محبی، سرپرست پژوهشکده و دکتر فرشته سراجی، رئیس بخش اکولوژی پژوهشکده، برگزار شد. این کارگاه با هدف ارتقاء دانش در زمینه شناسایی و مدیریت خطرات ناشی از سموم فیتوپلانکتونی برگزار گردید.
اهمیت سموم فیتوپلانکتونی در این کارگاه، دکتر محبی به تفصیل در مورد اهمیت سموم جلبکی و چالش‌های ناشی از آن‌ها پرداخت. ایشان بیان داشتند که از حدود ۵۰۰۰ گونه فیتوپلانکتونی شناخته شده در دنیا، تقریباً ۶۰ تا ۸۰ گونه (حدود ۲%) سمی هستند. این سموم، به‌عنوان ترکیبات آلی، قابلیت تجمع در زنجیره غذایی دریایی را دارند و می‌توانند در جانوران دریایی مصرف‌کننده فیتوپلانکتون‌ها (مانند نرم‌تنان و سخت‌پوستان) تجمع یافته و وارد سطوح بالاتر زنجیره غذایی شوند.
همچنین، در این نشست اشاره شد که میزان سموم تولید شده به زمان و مکان (به‌ویژه در زمان شکوفایی جلبکی) وابسته است.
در ادامه کارگاه، به تأثیر سموم جلبکی بر سلامت اکوسیستم، مصرف‌کنندگان انسانی و همچنین صنایع وابسته به برداشت آب از دریا (مانند واحدهای شیرین‌سازی آب به روش اسمز معکوس) پرداخته شد. بر لزوم حذف کامل این سموم در فرآیندهای شیرین‌سازی آب، به‌ویژه برای حفظ سلامت عمومی، تأکید شد.
در بخش بعدی کارگاه، مراحل و روش‌های سنجش سموم پلانکتونی شامل جمع‌آوری نمونه، آماده‌سازی، استخراج سموم، آنالیز دستگاهی (مانند طیف‌سنجی جرمی MS و FTIR) و تفسیر نتایج توضیح داده شد.
در پایان، نتایج تحقیقات نشان داد که اطلاعات موجود در خصوص غلظت پایه سموم جلبکی در آب‌های ساحلی خلیج فارس و دریای عمان محدود است و نیاز به برنامه پایش مدون و مستمر دارد.
همچنین، بر اهمیت به‌کارگیری تکنیک‌های نو و حفظ کارایی فیلتر و غشاها در واحدهای شیرین‌سازی آب برای حذف سموم جلبکی، خصوصاً در زمان شکوفایی جلبکی، تأکید شد.