به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، بندرعباس، ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ در اقدامی ضروری برای تضمین پایداری و شکوفایی صنعت میگو در کشور، فاز دوم پروژه جامع "بررسی عوامل محیطی و مدیریتی مؤثر در بروز بیماری حاد هپاتو پانکراس در مزارع منتخب میگو" آغاز شد. این طرح ملی حاصل همکاری سازمان دامپزشکی کشور و موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور است و سلامت مزارع پرورش میگو با گشت‌های میدانی در منطقه تیاب استان هرمزگان در حال اجراست.
رویکردی دو ساله برای پیشگیری و مدیریت: این پروژه تحقیقاتی دو ساله که از فروردین 1403 کلید خورده و تا فروردین 1405 برنامه‌ریزی شده، اهداف بلندمدتی را دنبال می‌کند: تعیین دقیق عوامل محیطی و مدیریتی مؤثر در وضعیت استخرهای منتخب، و رتبه‌بندی تأثیر این عوامل در بروز یا پیشگیری از بیماری حاد هپاتو پانکراس. تیم‌های پایشگر، نمونه‌برداری‌های میدانی را به صورت منظم (دو بار در ماه) انجام می‌دهند و در صورت بروز بیماری، این فواصل برای واکنش سریع‌تر کاهش می‌یابد.
مرور بر گشت‌های موفق سال اول و آمادگی برای سال دوم: پیش از این، هفت گشت میدانی در سال اول پروژه به انجام رسیده است و با عملیات روزهای 30 مهر تا 1 آبان 1403 در سایت‌های پرورش میگو تیاب شمالی و تیاب جنوبی اتمام یافت. در آن مرحله، تمرکز بر نمونه‌برداری از آب و خاک برای سنجش مواد مغذی (نیترات، نیتریت، فسفات، آمونیاک) و ثبت پارامترهای محیطی (دما، شوری، اکسیژن، (pH با استفاده از تجهیزات دیجیتال پیشرفته بود.
آغاز فاز جدید با تمرکز بر چالش‌های باکتریایی: با ورود به سال دوم پروژه، اولین گشت از فاز جدید تحقیقاتی از تاریخ ۲۹ تا ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ در مزارع پرورش میگو تیاب به اجرا درآمد. در این گشت، تمرکز ویژه‌ای بر برداشت نمونه‌های آب برای سنجش حضور و میزان باکتری ویبریو صورت گرفته است. این رویکرد، به محققان کمک می‌کند تا عوامل میکروبی و پتانسیل بروز بیماری‌های باکتریایی را نیز رصد نمایند.
افقی روشن برای اقتصاد شیلاتی: نتایج حاصل از این پایش‌های مستمر و تحقیقات جاری، برای همکاری در تدوین پروتکل‌های مدیریتی و استانداردهای پیشگیرانه جهت کنترل بیماری‌ها و سلامت میگو و بهبود بهره‌وری در صنعت پرورش میگو نقش خواهد داشت و می تواند بنیه اقتصادی استان هرمزگان در حوزه تولید و صادرات میگو را رونق بخشد.