به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، طی هفته گذشته عملیات میدانی پروژه ی پایش ذخایر ماهیان سطحزی  ریز (ساردین و موتو ماهیان) در آبهای استان هرمزگان انجام شد که گزارش زیر حاصل گفتگو با دکتر سالارپوری مجری پروژه ذکر شده می باشد.
همانطور که اطلاع دارید، ذخایر خیلی خوبی از ساردین و موتو ماهیان در آبهای استان هرمزگان داریم که تقریبا بیش از ۹۵٪ کل صید آبهای جنوب کشور در خصوص گونه های مذکور را در آبهای هرمزگان هر ساله برداشت می نماییم. جهت بررسی وضعیت ذخایر آنها به صورت ماهانه نمونه برداری میدانی از مناطق تخلیه گاه و صید گاه ها و همچنین وضعیت صید از صیادان بومی این گونه ها پرس وجو می شود ماهانه در حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ نمونه گونه های مذکور  از هر منطقه مورد زیست سنجی قرار میدهیم که در این زیست سنجی فراوانی های طولی و روابط طول-وزن ماهیان ثبت شده که این داده ها برای پویایی جمعیت، برآورد ذخایر، تعیین میزان زی توده و میزان قابل برداشت از ذخایر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
منطقه و محل ماموریت آبهای جنوب جزیره قشم شامل منطقه ی مسن، سلخ و رمچاه بود که در این سه منطقه نمونه برداری انجام و زیست سنجی ها در محل، مورد بررسی و در فرم های مخصوص ثبت شد.
زیست شناسی ساردین و موتو ماهیان:
جزو گروه ماهیان سطحزی ریز هستند, در واقع دومین زنجیره ی مصرف کننده ی تولیدات اولیه هستند. اگر تولیدات اولیه را پلانکتون ها در نظر بگیریم، زئوپلانکتون ها (پلانکتون های جانوری) از فیتوپلانکتون ها تغذیه می نمایند و ساردین و موتو ماهیان هم از زئوپلانکتون ها تغذیه می نمایند. ماهیان سطحزی ریز در چرخه غذایی اکوسیستم نقش مهمی را ایفا می کنند، زیرا غذای عمده ی ماهیان درشت محسوب می شوند و در پایه ی هرم غذایی قرار می گیرند. این ماهیان هم از زئوپلانکتون ها و هم از فیتوپلانکتون ها به عنوان غذا استفاده می کنند زیرا فیلتر فیدر(پالایش کننده) هستند بنابرین بخشی از تغذیه ی آنها شامل فیتوپلانکتون ها می باشد ولی به طور عمده جهت کسب انرژی به دنبال کوپه پود ها و لارو ماهیان هستند.
این ماهیان رفتار گله ای دارند که این امکان را بوجود می آورد تا صیادان با استفاده از تورهای محاصره ای پرساین بتوانند آنها را صید نمایند. بخش عمده ی صید این ماهیان جهت تولید پودر و آرد ماهی مورد استفاده قرار می گیرد و بخش خیلی کمی از آنها به مصرف انسانی می رسد. اخیرا صیادان استان هرمزگان به خشک کردن موتوماهیان اقدام می نماید ابتدا جعبه های حاوی ماهی را با آب دریا نمک سود کرده، سپس آنها را به خشکی و محل مناسب انتقال داده و آنها را روی توری های مناسب پهن و بعد از دو تا سه روز که در معرض آفتاب قرار گرفتند جمع آوری نموده در بسته بندی های مناسب و بهداشتی به سردخانه منتقل می نمایند. استفاده عمده از این ماهیان خشک شده جهت صادرات به کشور سریلانکا و برخی دیگر از کشورهای جنوب شرق آسیا می باشد. بخش عمده ی این ماهیان که به روش صنعتی خشک می شوند به کشورهای ژاپن و کره جنوبی صادر می شوند.
دکتر سالارپوری دلیل صید عمده ی این ماهیان در استان هرمزگان (بیش از ۹۵٪) را شرایط خاص اکوسیستمی منطقه عنوان کردند، زیرا شرایط تولید اولیه (دما و کلروفیل) در این منطقه را بسیار مناسب و برای این ماهیان حائز اهمیت دانستند.
ایشان گفتند با توجه به شوری دریا، شرایط دمایی،, کلروفیل و زون نوری هرچقدر از منطقه ی چابهار به سمت غرب خلیج فارس پیش برویم اندازه ی ماهیان کوچک تر می شود. برای مثال درمورد ماهیان شوریده و حلواسفید هرچقدر از منطقه آب های دریای عمان به سمت عرض های بالاتر آب های خلیج فارس در استان خوزستان پیش برویم اندازه ی آن ها کوچک تر می شود.